Et helhedsblik på trivsel
Kommissionens anbefalinger tager afsæt i en stigende mistrivsel blandt børn og unge og foreslår tiltag, der rækker ud over klassiske skole- og familieløsninger. De understreger betydningen af fællesskaber, praktiske erfaringer og en bredere forståelse af dannelse – alt sammen for at ruste unge bedre til livets udfordringer.
Frivillighed som en vej til livsduelighed
Blandt anbefalingerne lyder en opfordring til, at flere børn og unge bør have erfaring med frivilligt bidrag. Det kan ske gennem lokale valgfag, erhvervspraktik i frivillige foreninger eller nye veje til at kombinere uddannelse med frivilligt engagement. Ifølge Trivselskommissionen styrker dette ikke blot unges følelse af ansvar og medborgerskab, men også deres sociale trivsel og generelle livsduelighed.
"Når vi taler om trivsel, skal vi også tale om at give unge en følelse af mening og deltagelse. Frivillighed rummer en unik mulighed for at skabe engagement, identitet og fællesskab – og det er en vej, vi skal udforske endnu mere,” siger Peter Bendix, formand for FRISKOLERNE.
Frie skoler i front med nye løsninger
Flere fri- og efterskoler er allerede i gang med at undersøge, hvordan frivillighed kan blive en integreret del af skoledagen. I pilotprojektet Frivillighedsalliancen, som FRISKOLERNE og Efterskolerne står bag, er 10 skoler netop nu i gang med at sætte frivillighed på skoleskemaet.
Her er fokus på at skabe varige forbindelser mellem skoler og civilsamfund og dermed styrke unges engagement i frivillige fællesskaber. For med Trivselskommissionens anbefalinger er én ting tydelig: Vejen til bedre trivsel går ikke kun gennem klasselokalet – den findes også i de fællesskaber, vi deltager i uden for skolen.
Vil jeres skole være med til at sætte frivillighed på skoleskemaet?
Næste skoleår 25/26 søger projektet 20 nye skoler - 10 friskoler og 10 efterskoler - der aktivt skal arbejde med frivillighed som en integreret del af undervisningen.
Kunne I tænke jer at være med? Udfyld din ansøgning her.